Eurovision Song Contest 2016 i Sverige

770px-Eurovision_Song_Contest_logo.svg

Sveriges egna Måns Zelmerlöw gjorde så att vi nu får ha hand om Eurovision Song Contest 2016. Han vann stort förra årets upplaga med sin låt ”Heroes”. Sist Sverige hade denna stora musiktävling var 2013 då vi fick anordna med på grund av att Lorene tog hem segern med sin låt ”Euforia” året innan. Att det nu skulle bli en till chans hade vi nog inte kunnat tänka oss, men Måns och låten blev en stor hit. De flesta länder som var med och röstade satt höga poäng på just ”Heroes”.

Den senaste vinsten var 1999 med Charlotte Pirellis ”Take me to your heaven”, sedan har det varit torka. 2005 trodde i alla fall vi att Martin Stenmarck skulle vinna med ”Las Vegas”-låten, den röstades fram som nummer 1 av det svenska folket. Det var en romantisk hyllning till casinostaden Las Vegas som de flesta förknippar mer lyxiga hotell och spel.  Just den låten med Martin skulle gå långt, men efter röstningen var det klart att han hamnade på en 19:e plats av alla bidrag. Även band som man aldrig trodde skulle ställa upp i Melodifestivalen har gjort det. I vår svenska Melodifestival så var The Ark med, ett populärt popband som man inte alls trodde att de skulle passa in i en sådan tävling. Men de deltog med en låt, ”The Worrying kind” och vann. Sedan i Eurovision Song Contest 2007 kom man på 18:e plats.

Eurovision Song Contest Sverige 2016

Så det är dags igen. 2013 så kunde vi se Sverige hålla Eurovision Song Contest i Malmö Arena den 14 maj och allt avslutades den 18:e. Programledare 2013 var Petra Mede och hon fick väldigt bra kritik på sin insats under tävlingen. Hon fick stöd av den f.d. deltagaren Erik Saade som gjorde intervjuer i Greenroom. Då tog vårt grannland Danmark hem segern med Emmilie De Forest och låten ”Only Teardrops”.

Nästan år kommer Eurovision Song Contest att vara i Stockholm och på Globen men programledare för tävlingen är inte klart än. Det har pratats mycket om att självaste vinnaren av 2015 års Eurovision Song Contest ska vara programledare, Måns Zelmerlöw. Han har ju faktiskt stor erfarenhet av att leda med tanke på sina år som programledare för Allsång på Skansen. Det är dock fler svenska personligheter som ligger högt på favoritlistan. Det finns odds satta idag på diverse bettingsajter där man kan se vilka som är tippade att få programledarrollen i Eurovision Song Contest 2016. Så här ser det ut just nu, om vi har topp 10 av kandidaterna. Vi presenterar namn och oddset som är satt.

  1. Måns Zelmerlöw – 1.6
  2. Petra Mede – 2.50
  3. Sanna Nielsen – 3.50
  4. Gina Dirawi – 5.0
  5. Robin Paulsson – 6.0
  6. Sarah Dawn Finer – 12.50
  7. Shirley Clamp – 15.00
  8. Jessica Almenäs – 20.00
  9. David Hellenius – 20.00
  10. Charlotte Pirelli – 25.00

Som ni ser är det mest troligt att Måns leder det men vi vet som sagt ingenting än så allt kan hända. Det går alltså att vinna lite pengar om man kan gissa rätt. Vi tror att det blir något av dessa namn i alla fall. Vi har också läst en del rykten om att Gina Dirawi ska leda allt, men som sagt det är bara rykten än så länge. Det är inte helt omöjligt att det blir ett programledarpar, kanske en kombination av dessa personligheter?