Idolcirkusen i Sverige

Idol_2013_logo

Idolcirkusen och slutspurten är på gång för Idol 2015. Fredagsfinalerna och juryns betyg är det som hägrar fram till en segrare koras. Väldigt många är kritiska till Idol men faktum är att de har tagit fram stora artister och till och med världsstjärnor. På grund av Idol och med hjälp av stödet från svenska folket så har drömmen blivit sann för en del personer.

Måns Zelmerlöw

Måns bedrift i Eurovision Song Contest 2015 har nog inte undgått någon. Han tog hem hela tävlingen med låten ”Heroes”. Innan den här stora vinsten så hade Måns framgångar i Sverige med mängder av låter. Året han deltog i Idol var 2005 och då kom han på en femteplats. Det är ju lite så också, det är inte alltid den som vinner Idol som blir stjärna. Det har vi sett flera exempel på. Mer om det i slutet av texten.

Darin Zanyar

Honom har vi skrivit om tidigare här på Novamusic och han är faktiskt dagsaktuell med en skiva. Läs igenom våra skivtips så hittar du det senaste albumet från Darin. Det var året innan Måns som Darin var med i Idol, han var med i startfältet under 2004. Det var också premiäråret för Idol i Sverige så programmet fick väldigt stor uppmärksamhet, samt Darin som ansågs vara en av favoriterna från start. I Idol 2004 kom Darin på andra plats.

Amanda Jenssen

Amanda kom precis som Darin på andra plats i Idol, men hon var med i den upplaga som gick 2007. Direkt efter avslutet fick hon skivkontrakt och har sedan dess släppt tre stycken album samt nio singlar fram tills idag. Hon har också gjort samarbeten med andra svenska artister som Miss Li.

Linnea Henriksson

Linnea var med i Idol 2010 där hon kom på fjärde plats och efter det har hon släppt många kritikerrosade singlar och album. 2012 vann hon ett prestigefyllt pris på P3:s årliga gala P3 Guld, där blev hon årets artist. Linnea är dessutom programledare i radio, hon är programledare på P3.

Men vart är de som tog hem första platsen i Idol?

Nu har vi nämnt några det har gått väldigt bra för men hur gick det med vinnarna i Idol?

2004 Daniel Lindström – Gav ut en skiva samma år som han vann Idol. Den sålde guld men efter det har det varit helt tyst från Daniel.

2007 Marie Picasso – Hon hördes bara med vinnarlåten som släpptes efter Idol. Hon var med i körslaget 2010 och kom tvåa. Idag har hon bytt namn till Shanta Liora.

2008 Kevin Borg – I media blev det ganska tyst efter vinsten i Idol. Han medverkade dock i en musikal, High School Musical 2011.

2009 Erik Grönwall – Eriks vinnarlåt i Idol ”Higher” blev en stor hit i Sverige när den kom ut 2009, den sålde guld på tre dagar. 2010 kom albumet ”Crash and Burn” ut där han fick möjlighet att sjunga låtar skriva till honom av Paul Stanley, Joey Tempest, Andreas Carlsson, Nicke Borg och Johan Becker.